Varmt välkommen till årsmöte med svampkonsulent NORR.
25-26 mars 2023, kl 13.30.
Plats: Jokkmokk, Åsgårds vandrarhem
Vi startar 13.30 med fika och vid 14.30 kommer Mats Karström att berätta om sitt liv med svampen. Detta skulle kunna ta flera dagar, men vi vill inte nöta ut honom. Med paus sannolikt till 17.30 OBS utrymme för ändringar finns.
Vi kommer att filma så det går att se på videolänk.
Därefter en timme för att checka in och vid 18.30 bjuder föreningen på middag till deltagarna inklusive Mats. Vi får väl äta så länge vi vill, och umgås, det kommer att finnas utrymme för att sälja sina alster och köpa andras alster.
Mer information hittar du i i dokumenten nedan:
Dokument 1: Inbjudan
Dokument 2: Samlat dokument med kallelse, ekonomisk berättelse, stadgar, kallelse konstituerande årsmöte och inventarielista.
För mer information och anmälan: info@svampkonsulentnorr.com
Två dagars kurs med teori och praktisk matlagning.
Kursen innehöll föreläsningar om grundläggande kunskaper i HACCP, mikroorganismer, lagstiftning, hantering av svamp, förpackningar, opasslig svamp och dess konsekvenser.
Lördagen ägnades åt praktisk matlagning med både skogsplockad och odlad svamp. Lördag afton tillagades en gemensam middagsbuffé med samtliga maträtter.
Kursens hölls i Skellefteå.
Klicka på bilderna för att se hela i större storlek.
I oktober gick en trevlig eftersäsongsträff av stapeln. Två dagar med föreläsningar, god mat och dryck, samvaro och dagstur i omgivningarna.
Ingrid Holmberg - svampböcker
Elisabeth Bååth - odlade och vilda svampar Leena Jansson - svamp och vin.
Läs mer i inbjudan intill. Klicka för att öppna i större vy.
Kontakt:
mail: carinsjelin@hotmail.com,
tel: 070-885 27 41
Årets höstträff ägde rum i Vindelns Kommun.
Vi fördjupade oss i olika svamparter och genomförde exkursioner till olika biotoper och arrangerade svamputställning för allmänheten.
Klicka på bilderna i galleriet för att se dem i större format.
Den 6/9 firade Svampkonsulent Norr svampens dag i Kiruna. Arrangemanget genomfördes i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och naturskyddsföreningen i Kirunas Per-Erik Mukka.
Aktiviteterna var en matsvampsexkursion och efter en fika/ matpaus, en Naturvårdssvamps exkursion.13 olika matsvampar och flera olika naturvårdssvampar hittades. Deltagarna fick göra ett artprov med 14 mat, naturvårdsvamp och en giftsvamp. Deltagarna hade som mest 1 fel. De var verkligen duktiga.
6 deltagare som tog sig till Leppäkoski naturrastplats vid Esrange. Skogen är gammal med tallar upp till 500års åldern.
En liten svamputställning gjordes där deltagarna även kunde göra ett artprov, se bild på långbord i galleriet här inttill. Känner ni igen svamparna som hittades? Klicka på bilderna för att se dem i större storlek.
Till Minne: Hans Marklund
9 juli 1937 - 18 mars 2016
Hans Marklund 2012. Foto: Hjördis Lundmark
Första gången jag talade med Hans Marklund var i telefon, när jag skulle få en plats vid svampkonsulentutbildningen vid Statens skola för vuxna i Härnösand. Det var 27 år sedan och jag förställde mig honom som en tunnhårig man med grå hornbågade glasögon.
Jag träffade istället en man med pigga ögon och stort burrigt hår, en oförglömlig bekantskap. Det skulle bli många samtal och besök i hans hem under åren samt vid alla möten på kurser och annorstädes.
Jag tänker på Barbro, Hans fru, som var hans outtröttliga stöd.
Liksom så många andra, kände jag alltid stöd och uppmuntran från Hans. Han och kamraten Pelle Holmberg blev hedersmedlemmar i Svampkonsulenternas riksförbund och Hans var även hedersmedlem i Svampkonsulent NORR. Han ville komma med på alla våra möten och även fast hälsan sviktade gick det att genomföra med hjälp av hans innerlige vän Stig Norell.
Hans var en stor fotograf och konstnär, med rötter i Jörn i norra Västerbotten, med ett liv i Härnösand, en själ för svampriket och med en del i det mystiska, transcendentala livsväsendet. En mild och god man med stort hjärta, tyvärr med allt svagare röst mot slutet. Han hade fått Parkinsons sjukdom och det var med sorg och dämpade känslor vi såg honom gradvis bli sämre.
Jag tänker ofta på Hans, mina minnen av honom vill jag gärna hålla kvar till de tider han hade kraft och initiativ. Jag kommer aldrig att glömma Hans skapelser både i text och - framförallt - i bild.
Hommage, Hans!
Per-Axel Karlsson
Anm: Ytterligare information om Hans och hans livsgärning finns hos Svampkonsulenternas riksförbund